2011. február 11., péntek

Rozmaringos- almás süti

A sütemény Nigella receptje, eredeti neve (Remembrance cake) arra utal vissza, hogy a rozmaringot  az emlékezés szimbólumaként tartják számon, régen sokszor dobtak a gyászolók rozmaringágacskákat a sírba.  Érdekes, hogy a hűség jelképe is, felénk a vőlegény kabátja hajtókájába került a menyegzőn.




Hozzávalók:

Az almapéphez:
  • 1 db. alma
  • 1 ágacska rozmaring
  • 1 ek. cukor
  • 1 tk. vaj
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
A tésztához:
  • 225 g vaj
  • 150 g cukor
  • 3 tojás
  • 300g liszt
  • 2 ek sütöpor
Az almát meghámozzuk, felkockázzuk és a rozmaringgal, cukorral, vajjal és a citromhéjjal és lével együtt puhára főzzük (esetleg egy pici víz mehet bele, ha nem enged elég levet). Félrehúzva hűlni hagyjuk.
A rozmaringágat kihalásszuk belőle és simára turmixoljuk.
A sütőt előmelegítjük 170ºC-ra és a vekniformába beleszabunk egy sütőpapírt.
A tojásokat kicsit felverjük, hozzákeverjük gyorsan a többi hozzávalót is, az almapempővel együtt – nem szabad túlkeverni, csak egyszerűen homogén masszává dolgozni össze.
Az előkészített formába simítjuk a tésztát, megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral és a tetejére fektetjük a  rozmaringágat. Kb. 50 percig sütjük (tűpróba mindenképpen szükséges!) majd a formában hagyjuk kihűlni.
Finom, nagyon omlós lesz a tésztája. A receptet magyarul itt találtam.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...