2011. november 13., vasárnap

Mini molotof, a portugál tojáshabsoufflé

Gondolkodtam, minek nevezzem el magyarul, hiszen itt csak egyszerüen molotof-nak hívják és mindenki tudja miröl van szó. Talán a legközelebb a fenti elnevezés illik rá. Itt nincsen buli molotof nélkül, az éttermek étlapján is mindenhol szerepel. Tulajdonképpen a desszert nem más, mint sült tojáshab, tojássárgakrémmel leöntve. Karamellel is szokás tálalni, de én ezt a variácíót jobban szeretem. Eredetileg jó nagy kuglóf-szerü formában sütik, 12 fehérjéböl. Én most 3 darabbal készítettem és 12 mini jött ki belöle. Muffinformát használtam természetesen.


Hozzávalók:
12 minihez:
  • 3 db tojásfehérje
  • 3 ek. cukor
  • egy csipet só
A portugál tojáskrémhez (ovos moles):
  • 3 db tojássárgája
  • 3 ek. cukor
  • egy kis víz
  • diszítéshez: mandula

A tojások fehérjét a sóval jól felverjük, majd egyesével adagoljuk hozzá az 1-1 evökanál cukrot. Jó kemény habbá verjük. A sütöt 200 fokra elömelegítjük, az aljára vízfürdöt teszünk. A formákat kivajazzuk és megtöltjük a habbal. A forró sütöben kb. 10 percig sütjük, majd lekapcsoljuk, félig kinyitjuk az ajtaját és így hütjük ki a kis molotofokat.


Eközben elkészítjük a krémet: a cukrot egy kis lábosba tesszük és annyi vizzel felöntjük, ami épphogy ellepi. Addig forraljuk, amíg már jól gyöngyöz, nem annyira folyékony. Villával felverjük a sárgákat, a szirupot levesszük a tüzröl és a sárgákat belekeverjük. Visszatesszük a tüzre és addig fözzük, amíg jól be nem sürüsödik (pár perc). 
A kihült kis fehérjekupacokat kiborítjuk és megkenjük a tojáskrémmel, mandulaforgáccsal díszítjük. Nagyon finom kis desszert és nagyon könnyen csúszik!!!

Ezzel a finomsággal pedig be is nevezek Adél játékára!!!

7 megjegyzés:

  1. Hát csúszna is rendesen :)
    Nagyon guszta, egyszerű, de mégis különleges :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom édesség lehet guszta! Az biztos hogy csúszhat lefelé egymás után !

    VálaszTörlés
  3. Nagyon érdekes. Szívesen megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek! Milyen guszta ezzel a krémmel!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek , érdekesen hangzik ez a recept:) Ki lesz próbálva, valahogy a szilveszteri bulira tudom most elképzelni.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszták, láttam ezzel jelentkeztél Adélnál:)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...