2012. február 7., kedd

Zöldségleves vízitormával (Sopa de agrião)

Ismét egy portugál leves következik, de egy újabb zöldség felhasználásával. A vízitorma, azaz az agrião ("szárazföldi" vízitorma) nagyon közkedvelt növény itt Portugáliában, azonban nálunk kevésbé gyakori vendég az asztalon. Pedig egy szuper növény: "Nem hiába intik az embereket arra, hogy „Egyél sok zöldséget", hiszen egészségesebbek lehetünk általuk. A vízitormát is adjuk hozzá a vega listánkhoz! A vízitorma a rák ellen harcoló, keresztes virágú zöldségek közé tartozik, mint a káposzta, a pakcsoj (bordáskel), a brokkoli, karfiol, rukkola, kelkáposzta, mustár zöldje, fehérrépa, karalábé, svéd karórépa, torma és a retek.


A vízitorma hasznos növényi tápanyagokat tartalmaz, és az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint csupán 10 szál vízitorma (25g) kiváló K-vitamin - 63mcg (78%-DV)- , A vitamin - 798IU (16%-DV), és C vitamin-11mg (18% DV) forrással rendelkezik. Ugyanakkor a vízitorma sok más tápanyagot is tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, kálium, tiamin, riboflavin, folsav, és 18 féle fontos aminosavat.Gyógynövényként a vízitormát a világ minden táján már régóta használják otthoni gyógynövényes kúrákra. A növény friss, föld feletti szárát, illetve nedűjét, a következőkre használják: a skorbut megelőzésére, vértisztításra, az emésztés megkönnyítésére és vizelethajtásra. A tanulmányok kimutatták, hogy a vízitorma csökkenti az oxidatív stresszt, és növeli az antioxidáns kapacitást az állatok esetében. A tudósok évek óta tanulmányozzák a növény molekuláris összetevőit, mint az izotiocionát és a fitonutrienseket, amelyek felveszik a harcot a szabad gyökök elleni küzdelemben – egy igen forró téma  a számos klinikai rendellenességek, és a rák elleni küzdelemben résztvevő kutatók számára. (Még bövebben az édenkert.hu-n!)



A zöldségleves a szokásos recept alapján készült, csak most vízitorma levelek kerültek bele spenót helyett. Amúgy semmi különleges, erös íze ennek a növénynek, egyszerüen csak finom.

Pin It

4 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes, én még nem is hallottam erről a növényről:)

    VálaszTörlés
  2. Ejha, micsoda kuriózum!!! Tavalyi K vitamin hiányos időszakomban jól jött volna! Tetszik, amit tud! :)

    VálaszTörlés
  3. Lehet butaságot kérdezek, de a Wasabit nem a vízi-tormából készítik? Finom leves lehet!

    VálaszTörlés
  4. Ha ennyire asznos növény a vizitorma, utánanézek, az én kertemben megteremne-e?

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...